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"Uniied States Governme. . - Depariment of Ene

memorandum

REPLY TO
ATTN CF: . EH"321
SUBJECT  yrop 1500 Implementation Plan.
TS John J. Schinkle, Director, Safety Programs Division, AL

Roger A. Mayes, Director, Operational & Environmental Safety Division, CH
“William D. Jensen, Director, Operational Safsty Division, ID

Shed R. Elliott, Director, Office of Safety & Health, NV

Dzvid Howard, Director, Safety & Envircnmental Control Division, OR

Ron Gerton, Director, Environment, Safety & Health, RL

Jemes T. Davis, Director, Environment, Safety & Quality Assurance, SAN

Don N. Bridges, Director, Safety Division, 3R

Thz draf: of the subject document was circulated for comment per Mr. Barber's
Mey 20, 1288, memcrandum. The comments have been incorpecratzd znd the
revision is ettiched for your information.

Thz NFPA 1500 Stzndard is considered appliczble to those organizations trained
and orcanized %o perform structural firefignting at DO facilities. It does
not zpply to incipient firzfichting, fire warden programs, or personnel who
may provide special support during a fire, such as mechanics or electricians
who ars not expected to be involved in firefighting. The standard site safety
programs will continue to ‘apply to these people. =

No guidance is contained for Section 8 of NFPA 1500. The Diractor of DOE
medical pregrems is expected to issue such quidancz in the future. Until
ther, each department should end2avor to provide as much of a program as is
consistent with current site practices.

A Fire Protaction Resource Manual is being developed. This document will be
included with the manual, when issued. ) _ .

Meal Goldenberg, Director
Division of Quality Yerification

O0ffice of Quality Programs

Attachment
Draft NFPA 1500
Implementation Plan



STANDARDS INTERPRETATION/IMPLEMENTATION
(INTERP.4) , ~

STAKDARD:

NEPA 1500: Standard on Fire Department Occupational Safety and Hezlth
Program - 1587 Edition.

DOE IMPLEMENTATION:

Section 1-3.1. The implementation date of this standard is the date of
this issuance. Exceptions are noted in other items. .

Section 2-1.1. The documents required by this section need not bz
consolidated into & single document. In particular, Policy, Organizztion,
and functional stztements should be aveilable for audit and up to date.
Treining documents mazy consist of manuzls, films, and other materials prepered
by others and merely refersnced in a treining plzn, or in functione)l
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Section 2-3. Where the fire depariment, or other firefighting
organization, is part of & larger organization that provides the requisite
"resezrch, davelopment, implementation, and enforcement, of an OS&H
procram,” the fire depariment program needs may be included within th2 1z
prografn. ) -

Section 2-4. A Safety Officer shall be designzted fer each
organization. Where safety services, monitoring, training, etc., &re
provided by another on-site organization, or the parent organization, the
parson designated as the Safety Officer shall be responsible for
coordinating the services required by the department.

Responsibility for safasty at the first-response level shall be
incorporated in the department's emergency proceduras manual.

The fire department Safety Officer can be anyone in the organization
who can show up on the scene, not necessarily with the firsi response, but
must be someone other than the incident commander as the Safety Officer is
intended to be an independent voice, advising the incident commander.

Section 2-5. The OS&H Committee may include representatives from other
organizations when the department is part of a larger organization or at a
site where safety services are provided by others. The required safety
meetings may be joint meetings with others jf the depariment's safety needs
are amenable to joint meetings.

Section 2-6. The records required in this Section may be maintzined by
a parent or service organization as long as they are auditable and are )
available to the department . °
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Section 2-6.2. The cepartment shall have a procedure for reflectinc
possible exposures in the incident files and individual medical records.

. Section 3-1.4. The requirement for training and education is considera:
to require that ail firefighters must be trained in the hazards to be
encountered &t the scene of an incident before they can participate in
active operations reguiring such trzining.

Section 3-1.5. The individuals providing the training and educaticn
need not be members of the fire department, but they should be knowledgeadle
in the arzz of instruction as it relates to the fire service. C

Section 3-1.6. Training Officer qualifications may be met by eitﬁer
compliance with the stated KFPA 1041, or by obtaining loczl or state
certification. :

. Section 3-3.2. A1l personnel assicned to structural firefichting
positions shall receive traising adequatz to meet the Firafighter I
gualification of NFPA 1001.

Section 3-3.2. Training progrzms for drivers/operators shall be
gesigned to meet the intent of the rsferenced stendard. It is understood ih
some licensing requirements will vary by states and/or type of equipment.

Section 3-3.4. A1l specizlized training progrems, i.e., fire officer,
driver/operator, airport firefighter, shall be daveloped znd implemented
within each organization. This shall be so accomplished as to mest the
intent of the appropriata NFPA Standard.

Seztion 3-4. Training in fire ground operations shall be based on
accrediteqg systems, such as those provided by the International Fire Service
Treaining Association manuals, official state training manuals, etc.

Section 3-5. Because of the specialized operations and hazards pacuiiea
to most DOE sites, these "special hazards" training requirements are of
prime importance. Training should include not cnly the nature of the
hazards, but familiarization with the protective systems empldyed, the
monitoring and alarm systems peculiar to the operation, and the support
services provided by other parts of the site orgenization in monitoring or
alleviating an emergency situation.

Section 4-2.1. Drivers of fire department vehicles shall receive
special training in the operation of the vehicle and must be certified
and/or licensed, as appropriate, or as required by the Statz to operate fire
department vehicles.

Section 4-2.4. An exception to the requirement is the rear attendant ¢
an ambulance when actively attending to a patient. This exception shall
stand until such time as acceptable safety restraints are available for the
rear ambulance attendant.



 Section 4-3.1. An exemption m2y be granted for some site-specific
 vehicles, such as golf cart-type vehicles used within building to deliver
supplies and equipment and automatically restricted in maximum $peed.
However, any such exemptions must be reviewed and approved by the Safety
Officer and documented in the department files. .

A1l present and future acquisitions of used abparatus shall be broucht
up to the minimum standards for safety seating requirements.

Section 4-5.4. For ladders, see the Interpretation Note on RFPA 1332.
(A1 test conditions are required except that the annual test requirement may
be changed to not less than every five years. All other conditions noted as
requiring the test are unchanged). ‘ .

Section 5-1.1. As a clarification, all equipment must be 2vailable and
donned bafore the individual indulges in any evolutions requiring protective
clothing use. It is not necessary for each member of a department or brigade
to have a full set of all protective clothing 2s long as supplies for the
enticigztad needs cian b2 daliversd to the point of use in adequete
quantities and sizas vor anticipzted ne=ds and without incurring undue delzy
in the emergency resgonse.

A1l new equipment needed to fulfill the requirements of this Section
shall be procured by the end of FY 1990.

Section 5-2.7. The fire resistance of work station uniforms should be
considered in aoplying this Section. VWnere firefighting is provided by
personnel who have other primary jobs, such as in most fire brigades, the
provisions of NFPA 1975 need not be applied tc their werk clothing. However,
zny exceptions to the requirement should be reviewed by the Safety Officer
and exception documented in the department records. Training needs and
turnout gear provisions should take into account the clothing normally worn
by responders.

Saction 5-3.4.2. SCBA cylinders need not be emptied quarterly if not_
required by the manufacturer/supplier.

Section 5-4.1. Personal Alert Safety Systems (PASS) need be provided
only for peopie involved in interior firefighting or hazardous responses.



Section 5-5.3. Life safety ropes used -for rescue shall be
previously unused and shall be thoroughly examined upon completion of
rescue in accordance with the manufacturer’s recommendations. Ropes
used for rescue shall remain in the custody of the original purchasing
engine company or fire department. Records shall be kept, documenting
the use, inspection, and {nspector, immediately after each use and
prior to any future use. The date and officer in charge will also be
indicated on the records. All ropes leaving the custody of the fire
department must be destroyed, or otherwise prevented from being reused
in life safety operations. Any indication of wear or shock loading -
will be justification to destroy said rope. Life safety ropes shall be
completely dry and clezn prior to restring for use as life safety lines.

Section 5-8.1 and Section 5-8.2. Change "shall” to "should." 1In view c?
the 1imited number of responses and shorter travel distances at DOE
facilities, as comparad to operztions by municipal fire departments, and the
Appendix discussions on these sections, the mandatory continuous use of
hearing protaction is not required. However, the Safsty Coordinator should
ensure that a hearing protection procgram is in place that is compatidble with
sits-wide programs.

Section 6-1. Some of the requirements pertaining to emeraoency
operations may be covered by a parent organization or be .provided by oth=r
cn-sits organizations at DOE facilities. Health physics, for exzmple, mey
provide the basic personnel required by Section 6-1.7 for radioclogical
emergencies. All of the elements of Chapter €, however, should be in place
in the overall site plan. All emergency plans should clearly identify the
incident commander for each type of emergency. ... e I :

Section 6-2. The minimum respons2 requiring interior firefighting or
other operations requiring the entrance of SCBA-equipped people shall be 5
persons. <Hnen less personnel are available, interior operations sh&ll not be
dttempted.

Section 6-3.2. Clarification. The requirement for personnal “standing
by" does not mean the required people cannot be performing some other
function, but they must be able to suspend what tney are doing to provide
the immediate rescue efforts.

. Section 6-3. The "standing by" requirement for qualified life support
personnel may be relaxed if, in the Chief's opinion," qualified personnel are
readily availabie and are dedicated to the site. (At a small site, it should
not be necessary for medical/ambulance personnel to respond on every
incident).



“* Section 8. A number of the requirements of Chapter 8 are currently
planned for DOE-adoption, such-as 2 Health Data Base (Section 8-1) and
Rehabilitation (Section 8-6), and Physical Fitness Program (Section 8-2), 1Ir
addition, a number of federal, state. 2nd local requirements are being impose
or are under development that pertain to the subjects in Chapter 8. As an
interim requirement, all DOE departments shall fdentify any discrepancies frc
the Chapter 8 requirements (and referenced NFPA 1001 Standard) needed to
attain complete compliance with the Chapter.

NOTE: The resource needs shall be provided to the DOE Health Protectio:
Director as planning input. Regardless of what future programs may be
required, each organization should endeavor to bring current programs into
compliance with the provisions of Chapter 8. Pending the development
of the final criteria, a dedicatad effort should be made by each
department to develop a physical fitness maintenance program.

IMPACT:

These implementations recognize the portions of the Standard that refer
to services and functions providsd at meny DOE sites by other orgenizaticns
than the fire department. By 2llowing for their incorporation into the fire
department pregrams, the duplicztion of effort and added expenses are
eliminated.

Also, by recognizing tha special conditions applicable to some DOt
operations, the intant of the Standard can be achieved without all of t
conditions applicabie to an independent municipal fire department.

Since the Standard is new, there will be an added expense to those
departmants not currently in-compliance. However, the added benefits of
establishing a thorough and recognized safety program outweigh the initial

costs.



