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  Dan:  
 
  Thank you for sending your written questions and concerns regarding  
  the United States Environmental Protection Agency's ("EPA") role and  
  position with respect to the Engineering Evaluation/Cost Analyses  
  ("EE/CA") prepared by the United States Department of Energy ("DOE")  
  for Building 4024 and the Radioactive Materials Handling Facility  
  ("RMHF") (collectively, the "Two EE/CAs") at the Santa Susana Field  
  Laboratory's ("SSFL") Energy Technology Engineering Center ("ETEC")  
  in Simi Valley, California (the "Site').  We understand that the SSFL  
  Workgroup requested that an EPA representative address the concerns  
  expressed in your March 23, 2007 email at the next Workgroup meeting.  
  Unfortunately, the EPA staff member, Kathy Setian, who provided EPA's  
  comments to DOE on the Two EE/CAs is not available for the April 19,  
  2007 Workgroup meeting.  I plan to attend the meeting, and with input  
  from Ms. Setian, I have prepared the following response to the issues  
  you have raised.  
 
  Before addressing the specific issues you have raised, EPA offers the  
  following background information in order to help clarify it's role  
  in the consultation process for the Two EE/CAs.  
 
  Under Executive Order 12580 (52 Fed Reg 2923, January 23, 1987), the  
  President delegated to DOE the authority to conduct cleanup actions  
  at DOE facilities when the cleanup is undertaken pursuant to the  
  Comprehensive Environmental Response, Compensation & Liability Act  
  ("CERCLA"), 42 U.S.C. § 9601 et seq.  Under Executive Order 12580,  
  DOE, rather than EPA, has primary decision-making authority at the  
  Site, including authority to select the response action and set the  
  cleanup standards.  
 
  Although DOE is the primary decision-making authority at SSFL, it  
  agreed, as specified in the 1995 DOE/EPA "Policy on Decommissioning  
  Department of Energy Facilities Under CERCLA" ("Joint Policy")  



  (attached), to consult with EPA when decommissioning its facilities  
  under CERCLA.  Although the Joint Policy gives EPA a consultation  
  role, it gives EPA no legal authority to take any additional action  
  at Building 4024, the RMHF, or at any other part of the Site.  
  Neither Executive Order 12580 nor the Joint Policy gives EPA  
  authority to formally approve, disapprove, or otherwise authorize  
  DOE's actions.  
 
  DOE has elected to use its authority as the lead agency to address  
  the radiological contamination at Building 4024 and the RMHF using  
  non time-critical removal actions.  In November 2006, DOE initiated  
  consultation with EPA under the Joint Policy, and it requested that  
  EPA review working drafts of the Two EE/CAs the following month.  EPA  
  provided DOE with comments on the Two EE/CAs on January 11, 2007  
  (attached).  Those comments are strictly limited to DOE's non  
  time-critical removal actions proposed for the Building 4024 and RMHF  
  facility footprints.  
 
  On April 26, 2002 EPA provided DOE with comments on the Draft  
  Environmental Assessment for ETEC, and on December 5, 2003 provided  
  DOE with comments on the Final Environmental Assessment for ETEC  
  (both attached).  In its comments, EPA recommended that DOE: (1) use  
  the CERCLA process to evaluate and select a cleanup alternative for  
  ETEC, and (2) collect additional site investigation data of a  
  quantity and quality sufficient to support a risk-based cleanup level  
  and remedy for the Site.   EPA stands by the position it expressed in  
  its April 26, 2002 and December 5, 2003 comment letters.  EPA  
  communicated that fact in its February 21, 2007 letter to DOE  
  (attached).  
 
  As you know, EPA recently announced that it will perform a new Hazard  
  Ranking System analysis to determine whether the SSFL property as a  
  whole has a preliminary score sufficient for possible listing on the  
  National Priorities List.  That action does not change these  
  comments.  
 
  To address the specific issues you raised in your e-mail, I have  
  inserted EPA's responses into the text of your original e-mail below.  
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John --  
 
You asked for a summary of the issues we would like EPA to address about its EE/CA 
consultation:  
 
1/  The basis for EPA reversing its long-held position that the site should be cleaned up to 
the most restrictive (from a health standpoint) land use scenario, which in the case of 
SSFL was held to be rural residential, given current zoning and other factors.  Instead, 
EPA OK'd the EE/CAs using the suburban residential scenario.  
 
     <EPA Response 1>   EPA has not reversed its position on DOE's  
     cleanup at SSFL.  EPA's position, as expressed in our April 26,  
     2002 and December 5, 2003 comment letters to DOE, remains that the  
     cleanup at the Site should follow the CERCLA process.  EPA's  
     CERCLA guidance calls for the lead agency at a site to consider  
     the reasonably anticipated future land use when setting cleanup  
     levels and selecting a remedy (OSWER Directive No. 9355.7-04)  
     (attached).  Under the guidance, DOE, as the lead agency, is  
     directed to consult with local land use officials and the public  
     about anticipated future land uses at the facility footprints for  
     Building 4024 and the RMHF and at the Site as a whole.  After  
     consultation, DOE, not EPA, has the authority to make a final  
     determination regarding the reasonably anticipated future land use  
     and the appropriate cleanup levels and remedy.  
     The Two EE/CAs, having been issued prior to DOE's final land use  
     determination, refer to "unrestricted land use".  EPA generally  
     defines unrestricted land use to mean residential use.   In rare  
     instances if land use was reasonably anticipated to be subsistance  
     farming, EPA would provide an alternative exposure scenario.  
     Unless DOE makes an alternative land use determination, it is  
     appropriate to use residential exposure as the baseline for  
     unrestricted use.  
 
     EPA has conducted a file review and interviewed the Site's  
     previous project manager, Tom Kelly.  Although Mr. Kelly drafted a  
     table in 1999 entitled "A Comparison of DOE Approved Cleanup  
     Levels for ETEC, 10-6 Residential Levels and "Background" Levels",  



     the purpose of that table was to illustrate differences in ideal  
     detection limits for EPA's proposed Area 4 survey and the final  
     status survey that DOE proposed at the time.  The values presented  
     in that table as "EPA 10-6 Level" were based on a subsistence  
     farming exposure scenario, named "rural residential" in the source  
     document cited.  To the best of our knowledge, EPA has never taken  
     the position that subsistence farming is the appropriate exposure  
     scenario for setting cleanup levels at the Site. We do not believe  
     that the table was ever intended to be, or represented as, our  
     position on what the final cleanup levels should be at SSFL.  
 
2/  The basis for EPA reversing its long-held policy that the cleanup objective was to get 
as close to 10-6 as feasible, falling back on the minimum amount necessary and only after 
justifying it by the 9 CERCLA criteria.  Instead, EPA OK'd the EE/CAs setting the 
objective as cleaning the site up to anywhere in the 10-4 to 10-6 range for the scenario 
chosen, which in the real world means 10-4.  The reversals by EPA on Items 1 and 2 
collectively meant approving standards that were as much as 10,000 times less protective 
than EPA previously had insisted upon.  
 
     <EPA Response 2>  EPA has not reversed its position regarding  
     DOE's use of the appropriate risk scenarios for setting cleanup  
     levels at the Site.  The Two EE/CAs incorporate EPA's  
     recommendation that the removal actions achieve the objective of  
     "[lowering] the excess cumulative cancer risk to an individual  
     from exposure to site radiological contaminants in soil to a  
     nominal range of 10-4 to 10-6, using 10-6 as the point of  
     departure" (italics added).  This wording is based on language in  
     the National Oil and Hazardous Substances Pollution Contingency  
     Plan (The NCP, 40 CFR 300), the regulation that defines that  
     standard.  
 
3/  The basis for EPA saying in its January letter that the EE/CAs don't meet EPA 
guidance for EE/CAs, but EPA would give its assent to them anyway.  
 
     <EPA Response 3>  EPA did not say that the Two EE/CAs did not meet  
     EPA guidance for EE/CAs.  EPA's guidance on preparation of EE/CAs  
     allows for flexibility based on the circumstances at each site.  
     EPA believes that DOE's "streamlined" approach to the Two EE/CAs  
     is appropriate given the nature of the cleanup activities and the  
     circumstances presented at Building 4024 and the RMHF.  
 
4/  The basis for EPA reversing its long-standing insistence that there be a new site 
characterization (in this case, characterization of the two areas to be remediated) rather 
than rely on the earlier Rocketdyne work that EPA formally found flawed and needing to 
be redone.  
 



     <EPA Response 4>  As stated in the Two EE/CAs, before completion  
     of the removal actions, DOE will perform additional sampling at  
     Building 4024 and the RMHF, as part of a final status survey, to  
     confirm that the removal action objectives identified in the  
     EE/CAs have been met.  With respect to site characterization for  
     all other portions of the Site (i.e., everything but the facility  
     footprints for Building 4024 and the RMHF) EPA's position, as  
     expressed in the April 26, 2003 and December 5, 2003 comment  
     letters to DOE, continues to be that the clean up should follow  
     the CERCLA process.  Our comments on and consultation regarding  
     the EE/CA's does not changed that assessment.  
 
5/  The basis for EPA reversing its long-standing position that the site would not be safe 
for unrestricted residential use given the lack of adequate characterization, use of 
insufficiently protective cleanup criteria, and failure to rigorously follow CERCLA.  
Instead, EPA approved RR/CAs saying those areas would be released for unrestricted 
residential use.  
 
     <EPA Response 5>  In order to understand EPA's comments on the Two  
     EE/CAs, it is critical to distinguish between (1) the facility  
     footprints for Building 4024 and the RMHF and (2) the rest of the  
     Site.  EPA believes that the cleanup of the facility footprints at  
     Building 4024 and the RMHF, as proposed in the Two EE/CAs, will  
     make those two specific parcels safe for unrestricted use.  With  
     respect to the remainder of the Site, EPA has not reversed its  
     position, expressed in the April 26, 2003 and December 5, 2003  
     comment letters to DOE, as discussed above.  Our comments on and  
     consultation regarding the EE/CA's does not change that  
     assessment.  
 
6/  The basis for EPA reversing its long-standing position that the cleanup decisions had 
to be subject to significant public opportunities for comment and involvement.  Instead, 
EPA signed off on EE/CAs that were initially only noticed by single ad in two papers, 
with no notification of their availability via the mailing list for community  
members and no notification to reporters or legislators.   <<SNIP>>  
 
     <EPA Response 6(a)>  As the lead agency, DOE is responsible for  
     providing public notice of the EE/CAs' availability for comment.  
     EPA had no role in DOE's public notice process or decision making.  
     Concerns regarding the adequacy of DOE's public involvement  
     process should be raised with DOE.  
 
6/ <<Continuation from SNIP above>>  Additionally, EPA agreed to EE/CAs that did not 
even include the cleanup levels to be used, merely saying that after the public comment 
period was over, "a risk management decision would be made" about what those levels 
should be--with no indication of who would make the decision, on what basis, and with 



no opportunity for public review and comment.  
 
     <EPA Response 6(b)>  The EE/CAs describe the risk management  
     decision process specified by CERCLA and the NCP.  In that  
     process, following a removal action, residual risks are evaluated.  
     If the residual cancer risk estimates fall within the range of 10  
     -6 to 10-4, risk management decisions about the protectiveness of  
     the remedy and the need for additional cleanup are made by the  
     lead agency (DOE, in this case).  The EE/CAs also describe the  
     public involvement component of removal actions that is provided  
     in the NCP.  
 
     The removal actions are DOE actions.  Questions or concerns about  
     future public involvement or DOE decision criteria for their risk  
     management decisions should be directed to DOE.  
 
 
7/  Whether, as DOE claims, EPA has now approved its cleanup decisions.  
Even if the approval is supposedly limited to these two EE/CAs, how can EPA do 
anything other than approve, or be seen as approving, the overall cleanup standards for 
the site, given that it has now approved the same standards for these two areas--reversing 
years of EPA position?  
 
     <EPA Response 7>  EPA's comments on the Two EE/CAs are strictly  
     limited to the removal actions at the facility footprints for  
     Building 4024 and the RMHF.  With respect to the rest of the Site,  
     EPA stands by its position, as expressed in the April 26, 2003 and  
     December 5, 2003 comment letters to DOE, that the cleanup should  
     follow the CERCLA process.  
 
8/   Any communications to and from legislators about EPA's actions with  
regards these EE/CAs.  What concerns have been expressed by legislators?  
What commitments were made by EPA?  Has EPA lived up to the commitments it made 
the legislators about the EE/CAs?  
 
     <EPA Response 8>    We have had a number of conference calls with  
     representatives of elected officials regarding our consultative  
     role and comments on the EE/CAs.  Their concerns are similar to  
     those you expressed in your e-mail, including questions about the  
     nature of our role in the removal actions and site-wide cleanup  
     and whether our previous statements remain in force.  EPA believes  
     that it has met the commitments it has made to the legislators.  
 
9/  Plans for future consultations with DOE over the remaining cleanup, which we 
understand is accelerating and will soon close out.  Leach field; tritium contamination in 
groundwater; the overall release of the site, as to rad contamination?  



 
     <EPA Response 9>   EPA will engage in additional consultation as  
     needed and as appropriate under the Joint Policy.  
 
 
Dan Hirsch 


