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Q:  How can I determine capacity at a 5°F outdoor temperature for a heat pump if the optional 5°F (H42) 
test was not performed? 

A: Capacity at 5°F for heat pumps is determined using the DOE test procedure at Appendix M1 to 
Subpart B of Title 10 of the Code of Federal Regulations (Appendix M1) and can be determined directly 
by performing the optional 5°F (H42) test or by calculation using data from the required Appendix M1 
tests as described in this document. 

These instructions specify how to determine heat pump performance at a 5⁰F outdoor temperature for 
evaluating whether a basic model meets specifications for low temperature heat pump performance, 
such as the Consortium for Energy Efficiency (CEE) Electric Equipment Specifications for heat pumps that 
are effective Jan. 1, 2023. Use of the calculation method may not necessarily be permitted by other 
programs with specifications for low-temperature heat pump performance, which may require use of 
the H42 test, and in all cases compliance with Federal energy conservations standards for heat pumps at 
10 CFR 430.32(c) (i.e., SEER2, HSPF2, EER2, as applicable) must be determined using the Appendix M1 
test method. 

This method is applicable only for heat pumps for which the low-temperature cut-in temperature 
(expected to be warmer than the low-temperature cut-out temperature) is lower than 5°F. 

Instructions: 

The COP (𝐶𝑂𝑃௛(5)) for an outdoor temperature of 5°F is calculated by the following equation: 

𝑪𝑶𝑷𝒉(𝟓) =
𝑸𝒉̇(𝟓)

𝑬̇𝒉 (𝟓) ∗ 𝟑. 𝟒𝟏𝟐
  

Where  𝑄௛̇(5) is the heating capacity at 5 ⁰F in Btu/hour, 𝐸௛̇(5) is the power input at 5 ⁰F in Watts, 
and 3.412 is a conversion from Watts to Btu/hr.   

For heat pumps for which the optional 5 ⁰F H42 test is conducted, 𝑄௛̇(5) and 𝐸௛̇(5)  are as measured in 
that test. 

For heat pumps for which the optional 5 ⁰F test is not conducted, calculate 𝑄௛̇(5) and 𝐸௛̇(5) using the 
following equations.  

𝑸𝒉̇(𝟓) = 𝑸𝒉̇(𝟏𝟕) +
ൣ𝑸𝒉̇(𝟒𝟕) − 𝑸𝒉̇(𝟏𝟕)൧ ∗ (𝟓 − 𝟏𝟕)

𝟒𝟕 − 𝟏𝟕
 



 

𝑬𝒉̇(𝟓) = 𝑬𝒉̇(𝟏𝟕) +
ൣ𝑬𝒉̇(𝟒𝟕) − 𝑬𝒉̇(𝟏𝟕)൧ ∗ (𝟓 − 𝟏𝟕)

𝟒𝟕 − 𝟏𝟕
 

 

For single-speed heat pumps, 𝑄௛̇(17) and 𝐸௛̇(17)  are the heating capacity and power input, 
respectively, measured for the H3 test, while 𝑄௛̇(47) and 𝐸௛̇(47) are the heating capacity and power 
input, respectively, measured for the H1 test. 

For two-capacity heat pumps, 𝑄௛̇(17) and 𝐸௛̇(17)  are the heating capacity and power input, 
respectively, measured for the H32 test, while 𝑄௛̇(47) and 𝐸௛̇(47) are the heating capacity and power 
input, respectively, measured for the H12 test. 

For variable-speed heat pumps: 

1) 𝑄௛̇(17) and 𝐸௛̇(17)  are the heating capacity and power input, respectively, measured for the H32 

Test.  
2) If the H1N test is conducted using the same compressor speed as the H32 test, 𝑄௛̇(47) and 𝐸௛̇(47) 

are the heating capacity and power input, respectively, measured for the H1N test. 
3) Otherwise, if the optional H12 test is conducted, using the same compressor speed as the H32 test, 

𝑄௛̇(47) and 𝐸௛̇(47) are the heating capacity and power input, respectively, measured for the H12 
test.   

4) Otherwise, If the H1N test is not conducted using the same compressor speed as the H32 test and the 
optional H12 test is not conducted, calculate the terms for 𝑄௛̇(47) and 𝐸௛̇(47) using equations from 
Appendix M1 section 3.6.4 as shown below.   

 

𝑸𝒉̇(𝟒𝟕) = 𝑸𝒉̇(𝟏𝟕) ∗ (𝟏 + 𝟑𝟎°𝑭 ∗ 𝑪𝑺𝑭) 

 

𝑬𝒉̇(𝟒𝟕) = 𝑬𝒉̇(𝟏𝟕) ∗ (𝟏 + 𝟑𝟎°𝑭 ∗ 𝑷𝑺𝑭) 

Where: 

1. CSF is the capacity slope factor (0.0204/°F for split systems and 0.0262/°F for single package 
systems). 

2. PSF is the power slope factor (0.00455/°F) 

 


