
MEMORANDUM OF EX PARTE COMMUNICATION WITH THE DEPARTMENT OF ENERGY 

Date: December 9, 2019 
 
Docket No. EERE-2017-BT-TP-0055  
 
 
This letter is in follow up to our letter of November 12, 2019 which memorialized a 
teleconference of November 7, 2019.  This letter provides additional clarification of some 
points raised by NEMA in public comments to subject Docket, filed July 9, 2019. 
 
Department staff asked for clarification about common test practices, typical field installation 
practices, test procedure setup and also asked if more data pertaining to NEMA comments 
regarding “as-shipped” versus “worst case” testing results could be provided.  NEMA undertook 
to answer these questions and consulted with NEMA Members who manufacture affected 
transformers to evaluate what additional information might be available.   
 
In response to those questions, we offer the following. 
 

1) Question:  Regarding the “worst-case” versus “as-shipped” configuration, is the 
“highest-voltage” configuration the same as the “as-shipped” configuration?  How often 
is that true? 
 
Answer:  For liquid-immersed distribution transformers, the comments about worst-
case versus as-shipped configurations are isolated to single-phase pole mount 
transformers by nature of the “E/2E” secondary voltage rating (reference IEEE 
C57.12.00-2015, Table 7) that is most often utilized (aka “series-multiple”).  The E/2E 
rating indicates that the sections of the winding can be connected in parallel at E volts 
or series for operation at 2E volts, both at full rated kVA, or in series with a center 
terminal for three-wire operation at 2E volts between the extreme terminals and E volts 
between the center terminal and each of the extreme terminals.   
 
With respect to series-multiple secondaries, out of all single-phase, liquid-immersed, 
pole mount distribution transformers tested in calendar year 2018, the highest voltage 
(secondary) configuration was the as-shipped configuration for 943 out of every 1000 
units. 
 
Single-phase pad mounts and three-phase pad mounts do not typically have series-
multiple secondaries.   

 
For liquid-filled transformers having multiple primary configurations, the process of 
reconfiguring the primary voltage rating is almost always done via a switch.  This can be 
done in a matter of seconds and does not present any undue burden.  Per section 10 of 
IEEE C57.12.00-2015, single-phase and three-phase transformers designed for series-



multiple operation are to be shipped in the series (higher voltage) configuration.  The 
voltage configuration with the highest losses does not always coincide with either the 
higher or lower voltage rating but depends on the rated current and the physical 
winding arrangement in each configuration. 
 
Dry-type transformers are not made with switches and must be reconfigured manually.  
How long this reconfiguration takes depends on design and construction, but NEMA 
estimates one half hour is needed to reconfigure and test, and then another half hour to 
restore initial configuration.   
 
The breakdown of which configuration (the higher-voltage or the lower-voltage) has 
higher losses is as follows for one NEMA Member’s liquid-filled inventory: [Note that 
these do not add up to 100%, by a substantial margin, because in most cases these 
designs are not manufactured in dual-voltage configuration.] 
 

 Single-Phase 
Poles 

Single-Phase 
Pads 

Three-Phase 
Pads 

Losses higher in higher-voltage 
configuration 

96 / 1000 10 / 1000 20 / 1000 

Losses higher in lower-voltage 
configuration 

22 / 1000 4 / 1000 31 / 1000 

 
The results are similar for dry-type products, as they too are rarely sold in reconfigurable wiring 
designs. 
 

2) Question:  Pertaining to the “worst-case” versus “as-shipped” configuration, for testing, 
how often is it necessary to re-wire a recently completed transformer to test it in the 
“worst-case” configuration and then re-wire it back to the standard “as-shipped” 
configuration for shipping? 
 
Answer:  Some manufacturers test all units and all configurations, while others use an 
AEDM to determine efficiency.  Those who opt to test all units must undergo rewiring 
and retesting described in item 1.   

 
3) Question:  How long does it take to re-wire and then restore the original wiring 

configuration, as described in the preceding item? 
 
Answer:   
a) For a single-phase liquid-filled pole mount unit, it takes around 15 minutes to 

internally reconfigure the secondary for testing by: 
i. Removing the cover 

ii. Unfastening the nuts from the low-voltage bushings (these are at least partially 
under oil, so the job is apt to be messy) 

iii. Reconfiguring the low-voltage connections 



iv. Reinstalling and tightening the bushing nuts 
v. Reinstalling and tightening the cover band 

 
b) For a dry-type three-phase transformer, it takes approximately 30 minutes to 

reconfigure because of the need to unbolt and reconnect multiple cable connections 
to reconfigure the windings.  For a three-phase transformer, each winding must be 
disconnected and reconfigured.  Single-phase dry-type designs will take about 15 
minutes (similar to item A), but they represent a small percentage of shipments. 

 
For some NEMA Members, transformers that are reconfigured in this fashion have to be 
tested on a more manually operated test system.  Testing such a unit would likely take 
20 minutes versus around 5 minutes on the more highly automated test 
system.  Reconfiguring the low-voltage connections back to their original configuration 
would take an additional 15 minutes following the same procedure outlined above. 

 
4) Question:  If much of transformer efficiency testing is done by AEDM, why is re-wiring a 

burden?  How often is physical testing required?  What percentage of tests performed 
physically require re-wiring? 
 
Answer:  NEMA agrees rewiring is not a burden when utilizing an AEDM.  The benefit of 
aligning DOE efficiency requirements with the as-shipped configuration is that it allows 
manufacturers the ability to continually gauge their actual (measured) efficiency 
performance against the rating derived via AEDM.  This is especially attractive for 
higher-volume, single-phase pole mount units because in the event a test of compliance 
is conducted and a basic model is found to be non-compliant, the exposure could reach 
into the tens of thousands of units.  Since manufacturers typically test 100% of their 
transformers anyway, it seems like an unfortunate opportunity to miss. 

 
5) Question:  In supplemental comments, NEMA provided a mathematical explanation of 

the “as-shipped” versus “worst-case” scenario and provided some actual numbers.  Is 
there a larger body of data NEMA can share with DOE to perform their own review and 
analysis? 
 
Answer:  Refer to response to question #1, above. 

 
6) Question:  Does NEMA have any other supporting data regarding our argument that 

most customers install products in the “as-shipped” configuration that would bolster 
our argument that testing in the “worst-case” configuration is not the most accurate 
representation of actual field-use conditions? 
 
Answer:  Refer to response to question #1, above. 

 
 
Sincerely, 



 
Alex Boesenberg 
Senior Manager of Regulatory Affairs 
National Electrical Manufacturers Association 


