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This final document represents the definitive view of the agency on the questions addressed and may be 
relied upon by the regulated industry and members of the public. 

 
This and other guidance documents are accessible on the U.S. Department of Energy, Energy Efficiency 
& Renewable Energy web site at: http://www1.eere.energy.gov/guidance/default.aspx?pid=2&spid=1. 
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Q: Are power supplies that are packaged with or used to operate commercial or industrial end-use 
devices covered by the Department of Energy’s energy conservation standards? 
 
A: The Energy Policy and Conservation Act of 1975, as amended (“EPCA”),1 defines an “external power 
supply”2 as an “external power supply circuit that is used to convert household electric current into DC 
current or lower‐voltage AC current to operate a consumer product.”  42 U.S.C. § 6291(36); see also 
10 CFR § 430.2.  EPCA defines a “consumer product”3 as “any article . . . of a type which in operation 
consumes or is designed to consume energy . . . and which, to any significant extent, is distributed in 
commerce for personal use or consumption by individuals; without regard to whether such article of 
such type is in fact distributed in commerce for personal use or consumption by an individual . . . .” 
42 U.S.C. § 6291(1). 
 
DOE will not consider a power supply with any one of the following characteristics to meet the definition 
of an “external power supply” under EPCA, so long as the power supply is not, in fact, distributed in 
commerce4 for use with a consumer product: 
 

1. a power supply requiring 3-phase input power, which is incapable of operating on 
household current;  

2. a DC-DC only power supply, which is incapable of operating on household current;  
3. a power supply with a fixed, non-removable connection to an end-use device that is not 

a consumer product5;  

                                                           
1 42 U.S.C. §§ 6291–6317.  
2 The terms “external power supply” or “EPS” as used in this guidance document are each limited to the definition 
of “external power supply” under EPCA.  See 42 U.S.C. § 6291(36).     
3 The term “consumer product” as used in this guidance document is limited to the definition of “consumer 
product” under EPCA.  See 42 U.S.C. § 6291(1). 
4 “The terms ‘to distribute in commerce’ and ‘distribution in commerce’ mean to sell in commerce, to import, to 
introduce or deliver for introduction into commerce, or to hold for sale or distribution after introduction into 
commerce.”  42 U.S.C. § 6291(16). 
5 For purposes of this guidance, the phrases “not a consumer product” and “non-consumer product” refer to those 
devices that do not fall within the definition of “consumer product” under EPCA.  See 42 U.S.C. § 6291(1). 

http://www1.eere.energy.gov/guidance/default.aspx?pid=2&spid=1
http://uscode.house.gov/view.xhtml?path=/prelim@title42/chapter77&edition=prelim
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4. a power supply whose output connector is uniquely shaped to fit only an end-use device 
that is not a consumer product; 

5. a power supply that cannot be readily connected to an end-use device that is a 
consumer product without significant modification or customization of the power 
supply itself or the end-use device; 

6. a power supply packaged with an end-use device that is not a consumer product, as 
evidenced by either:  

a. such device being certified as, or declared to be in conformance with, a specific 
standard6 applicable only to non-consumer products; or 

b. such device being excluded or exempted from inclusion within, or conformance 
with, a law, regulation, or broadly-accepted industry standard where such 
exclusion or exemption applies only to non-consumer products; or 

7. a power supply distributed in commerce for use with an end-use device where:  
a. the end-use device is not a consumer product, as evidenced by either the 

circumstances in (6)(a) or (6)(b) above; and 
b. the end-use device for which the power supply is distributed in commerce is 

reasonably disclosed to the public, such as by identification of the end-use 
device on the packaging for the power supply, documentation physically present 
with the power supply, or on the manufacturer’s or private labeler’s public 
website; or 

8. a power supply that is not marketed for residential or consumer use, and that is clearly 
marked (or, alternatively, the packaging of the individual power supply, the shipping 
container of multiple such power supplies, or associated documentation physically 
present with the power supply when distributed in commerce is clearly marked) “FOR 
USE WITH COMMERCIAL OR INDUSTRIAL EQUIPMENT ONLY” or “NOT FOR RESIDENTIAL 
OR CONSUMER USE,”7 with the marking designed and applied so that the marking will 
be visible and legible during customary conditions for the item on which the marking is 
placed. 

 
A power supply that does not meet one or more of the eight criteria in the preceding paragraph may still 
fall outside of the definition of “external power supply” under EPCA.  This guidance provides eight 
specific examples of circumstances where DOE will not consider a power supply to meet the definition 
of “external power supply” under EPCA.  However, nothing in this guidance precludes a person from 
asserting that a specific power supply that does not meet one or more of these eight criteria 
nonetheless does not meet the definition of “external power supply” under EPCA. 
 

                                                           
6 For example (and without limitation), a power supply model intended for use with an end-use device that is 
certified to the following standards would not meet the EPCA definition of an EPS:  (1) CISPR 11 (Class A 
Equipment), “Industrial, scientific and medical equipment – Radio-frequency disturbance – Limits and methods of 
measurement”; (2) UL 1480A, “Standard for Speakers for Commercial and Professional Use”; (3) UL 813, “Standard 
for Commercial Audio Equipment”; and (4) UL 1727, “Standard for Commercial Electric Personal Grooming 
Appliances”.   
7 Non-material deviations from such marking cited in (8) will not preclude satisfaction of the circumstances set 
forth in this paragraph (8).  In addition, DOE may in its discretion determine that a power supply satisfies the 
circumstances set forth in (8) (provided all other conditions are satisfied) where such marking consists of language 
other than that specified in (8) but that nonetheless clearly conveys that the power supply is not marketed or 
intended for use with consumer products.    
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While a power supply that meets the definition of an “external power supply” under EPCA8 would be 
considered a “covered product,”9 DOE has established energy conservation standards only for certain 
categories of external power supplies.  DOE notes that this guidance document, which is not a 
“significant regulatory action” under Executive Order 12866, serves solely to clarify DOE’s views 
regarding the existing “external power supply” definition.  Currently, external power supplies that meet 
the definition of a “Class A” external power supply are required to meet specific energy conservation 
standards articulated at 10 CFR 430.32(w)(1)(i).  Additionally, direct operation external power supplies 
are also required to meet energy conservation standards articulated at 10 CFR 430.32(w)(1)(ii).  Lastly, 
an external power supply shall not be subject to the standards in paragraph (w)(1) of 10 CFR 430.32 if it 
is a device that requires Federal Food and Drug Administration listing and approval as a medical device 
in accordance with section 513 of the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act (21 U.S.C. 360(c)).  More 
information on the current external power supply energy conservation standards is available on the 
DOE’s External Power Supply website. 

                                                           
8 See 42 U.S.C. § 6291(36). 
9 42 U.S.C. § 6291(2). 

https://www1.eere.energy.gov/buildings/appliance_standards/standards.aspx?productid=1

