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Consumer Water Heaters Frequently Asked Questions: Rated Storage Volume 

 

1. Q: How should manufacturers represent rated storage volume? 

 

A: The rated storage volume should be determined according to 10 CFR 

429.17(a)(1)(ii)(C), which requires that any represented value of the rated storage 

volume must be equal to the mean of the measured storage volumes of all the units 

within the sample. 

 

2. Q: Does the rated storage volume need to be the same value in all representations, 

including the certification report to the U.S. Department of Energy (DOE), nameplates, 

cartons, and literature? 

 

A: Yes. For all representations of rated storage volume, manufacturers must follow the 

procedure in 10 CFR 429.17(a)(1)(ii)(C) to determine the appropriate value. 

 

3. Q: Can manufacturers represent any other storage volume values to consumers for the 

same water heater model? 

 

A: Yes, manufacturers may also make representations of a nominal volume, as long as 

the following guidance is followed: 

 

Any representation of a nominal volume must be within the tolerances provided 

in the applicable safety standard, when compared to the rated storage volume 

(as determined according to 10 CFR 429.17(a)(1)(ii)(C)).  

 

For gas-fired water heaters, section 2.26 of ANSI Z21.10.1 allows that the 

storage vessel capacity (i.e., the rated storage volume as determined in 

accordance with 10 CFR 429.17(a)(1)(ii)(C)) shall be within ± 5.0 percent of a 

nominal volume. Although ANSI Z21.10.1 applies to gas-fired water heaters, 

manufacturers may apply this same tolerance for oil-fired water heaters as well. 
 

For electric water heaters, section 33.1 of UL 174 allows that the actual water 

capacity of a water heater (i.e., the rated storage volume as determined in 

accordance with 10 CFR 429.17(a)(1)(ii)(C)) shall be no less than 90 percent of a 

nominal volume (i.e., marked rated capacity as referred to in UL 174). 

 

4. Q: Can a manufacturer choose only to represent nominal volume to the consumer and 

not the rated storage volume? 

 

A: No.  Generally speaking, the Federal Trade Commission (FTC) is responsible for 

consumer disclosures for water heaters. The required disclosures for the FTC 

EnergyGuide label can be found at 16 CFR 305.11. The FTC currently does not require 

disclosure of storage volume; however, DOE notes that FTC recently finalized updates 

to its water heater EnergyGuide label, and the updated label includes a disclosure for 

“Tank Size (Storage Capacity)”. See 81 FR 63633. The rule amends 16 CFR 
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305.11(f)(4) to specify that “Capacity for storage water heaters shall be presented in 

both rated storage volume (‘‘tank size (storage capacity)’’) and first hour rating as 

indicated on the sample label in appendix L to this part.” The rule also amends 16 CFR 

305.7(d) to state: “the capacity shall be the rated storage volume and first hour rating (for 

storage-type models), and gallons per minute (for instantaneous-type models), as 

determined according to appendix E to 10 CFR part 430, subpart B.” DOE requires 

certification of the rated storage volume in accordance with 429.17(b)(2), which is 

derived from the measured storage volume obtained pursuant to testing according to 

appendix E to 10 CFR part 430, subpart B.  Thus, the EnergyGuide label must display 

the “Tank Size (Storage Capacity)” developed pursuant to the DOE regulations for rated 

storage volume.  If a manufacturer wishes to represent a nominal volume on consumer 

disclosures other than the label (e.g., the nameplate, marketing, or carton), they should 

consult with Hampton Newsome of FTC, who can be contacted at hnewsome@ftc.gov.  

 

5. Q: For verification and enforcement, will DOE use the rated storage volume or a nominal 

volume to determine compliance with standards?   

 

A: The procedure that DOE uses to determine the applicable standard is specified at 10 

CFR 429.134(d)(2). The storage volume of the basic model will be measured pursuant to 

the test requirements of appendix E to subpart B of 10 CFR part 430 for each unit 

tested. The mean of the measured values will be compared to the rated storage volume 

as certified by the manufacturer. The rated storage volume will be considered valid only 

if the measurement is within 3 percent of the certified rating. If the rated storage volume 

is found to be within 3 percent of the mean of the measured value of storage volume, 

then the certified rated value will be used as the basis for calculation of the Federal 

energy conservation standard expressed as the uniform energy factor for the basic 

model. If the rated storage volume is found to vary more than 3 percent from the mean 

of the measured values, then the certified rated storage volume is determined to be 

invalid and the mean of the measured values will be used as the basis for calculation of 

the Federal energy conservation standard for the basic model. 
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